Calciu i-ai dat? Brânză, lapte?
Scriam în articolul acesta ca cele mai celebre doua recomandari pe care le primesc parintii sunt sa le dea copiilor fier si calciu. Cum se apropie de varsta de 6 luni si, implicit, de diversificare, parintii sunt speriati astfel:
- „Laptele de mama nu mai contine suficient fier, ar trebui sa suplimentati cu niste picaturi!”
- „Incepeti diversificarea, ca are nevoie de fier!” Si urmeaza niste recomandari de alimente care nu au nicio legatura cu fierul, cum ar fi morcov fiert sau suc de mere (?!)
- „Sa incepeti diversificarea cu branza calcica, sa primeasca si calciu de undeva!”
Voi stiti ca eu fac de ani de zile conferinte despre diversificare, scriu carti despre asta, vorbesc la televizor despre asta, diversific impreuna cu voi in sesiuni individuale, la voi acasa, tocmai despre cat de gresite sunt aceste abordari de mai sus si cat de diferita ar trebui sa fie abordarea, „schema”, astfel incat copiii sa se dezvolte sanatos si armonios.
Astazi vorbim despre calciu, pentru ca e un element esential in viata noastra si exista o multime de aspecte pe care, daca nu le stim, putem sa facem mult rau prin administrarea lui fara o baza temeinica de cunostinte.
Cel mai important aspect despre care vreau sa iti spun este ca ce stiai pana acum, celebrele „Sa bem lapte ca sa avem calciu! Branza mananca? De unde isi ia calciul?”, povestea asta cu laptele de vaca si calciul este cea mai mare pacaleala de care te-ai lasat pacalit in viata ta. Afla de aici si tine bine minte, chiar daca iti voi da totul peste cap:
Proteina animala (din lapte, branza) creeaza un mediu acid in organism. Cu cat mai acid e mediul, cu atat mai mult calciu este extras din rezerve, din oase, astfel incat sa se neutralizeze mediul, sa se echilibreze. Asadar, printr-o deductie logica, atunci cand ii dai copilului lapte sau branza, calciul acela nu ajunge in oase, acolo unde banuiesc ca intentionai tu sa ajunga, atunci cand il hranesti cu lactate.
S-au facut studii multiple ca sa aflam care tip de calciu e absorbit mai usor de catre organismul uman, cel din plante sau cel din produsele animale. Calciul din kale, de exemplu, a avut o rata de absorbtie de 40.9%, pe cand cel din laptele de vaca 32.01%. Kale e recomandata si pentru continutul ei ridicat de fier si scazut de oxalati (care inhiba absorbtia fierului si a calciului).
Pe bune? Sa luam calciu din plante, nu din lapte?
Calciul este un mineral care se gaseste in pamant si este absorbit din pamant de catre radacinile plantelor. Abia apoi ajunge in animale, cand animalele mananca plantele. Asadar, prima si principala sursa de calciu sunt plantele, ele intra in contact in primul rand cu acest element care formeaza planeta, este al 5lea cel mai bogat element care se regaseste in scoarta terestra, dupa oxigen, silicon, aluminiu si fier.
Cand spui calciu, cei mai multi oameni se gandesc la lapte. Stiai ca:
- peste 90% dintre asiatici
- 70% dintre oamenii de culoare si americanii nativi
- 70% dintre australieni
- 70% dintre indieni
- 50% dintre hispanici
- 15-20% dintre europeni sunt intoleranti la lactoza?
Nu o fi intamplator, nu? Daca, in toata lumea asta, corpul uman „spune” ca nu poate tolera lactatele, o fi bine „sa ii aratam noi lui” si sa apelam la ele ca principal aliment in dieta si ca principala sursa de calciu?
Simptomele intolerantei sunt:
- balonare
- crampe abdominale
- flatulenta
- diaree
- ameteala
- „ghioraie matele”
- voma
Simptomele apar la jumatate de ora – 2 ore dupa ce ai mancat lactate.
Cum poti sa ii faci analize unui bebelus, ca sa verifici daca e intolerant la lactoza? Printr-un test de aciditate a scaunului (fecale). pH-ul, in caz de intoleranta la lactoza, o sa iasa mai mic de 5.5.
La ce ajuta calciul asta, de fapt?
Culmea, nu oasele, ci muschii si nervii au mai multa nevoie de calciu. Creierul comunica peste tot in organism cu ajutorul calciului. Vasele de sange se contracta si se dilata, efectuand circulatia sanguina tot cu ajutorul calciului. Insulina, unul dintre cei mai importanti hormoni din corp, se secreta tot in prezenta calciului. Asadar, nu doar „pentru oase” avem nevoie de el, ci pentru viata.
Ce fel de tip de calciu ar trebui sa ii dai copilului tau?
In natura, calciul nu se gaseste nicaieri in forma pura, deoarece structura lui moleculara tinde permanent sa se combine cu un alt element chimic. De aceea, veti gasi mereu denumiri cum ar fi carbonat de calciu, citrat de calciu, sulfat de calciu.
Recomandarea pe care am vazut ca o primesc parintii cu care lucrez in consultatii este forma de carbonat de calciu. Carbonatul de calciu se gaseste in roci, calcar, cochilii de animale, perle, coji de oua si melci.
Citratul de calciu este mult mai biodisponibil, chiar daca el contine o cantitate mai mica de calciu decat carbonatul, pentru ca are o baza acida si necesita o cantitate mai mica de acid gastric pentru a putea fi absorbit.
Hai sa vedem cat calciu contine fiecare dintre formele in care l-ai putea gasi pe piata si administra copilului:
- Carbonat de calciu (creta): 40% calciu
Laptele crud si laptele pasteurizat contin fix aceasta forma, carbonat de calciu, care, odata patruns in organism, scoate calciul din oase, din dinti, din muschi, pentru a putea fi digerat, pentru a deveni biodisponibil la om. Asadar, cand bei lapte, in loc sa aduci calciu, scoti calciul din organism.
- Citrat de calciu: 20% calciu
- Lactat de calciu (calciu lactic): 13%
- Gluconat: 9%
- Orotat de calciu: 80-90% (!). Se spune ca este cel mai bun supliment de calciu din cate exista, cel mai eficient, incomparabil fata de orice alta forma de calciu. Are cea mai mare biodisponibilitate, patrunde pana in celule, pana la mitocondriile celulelor.
Aceste forme au nevoie de vitamina D, magneziu si bor ca sa poata fi folosite de catre organism. Fara o cantitate potrivita din aceste elemente, calciul nu se absoarbe si se creeaza, astfel, exces.
Efectele excesului de calciu sunt:
- Ameteli
- Dureri de stomac
- Constipatie
- Oboseala
- Stare de slabiciune
Atentie! Calciul din alimente nu provoaca pietre la rinichi, pentru ca el se absoarbe cu usurinta, prin sinergia cu celelalte vitamine si minerale prezente in fructe si legume.
In ce gasesc calciu?
- Broccoli, kale, patrunjel radacina
- Mazare
- Varza
- Soia (tofu solid)
- Toate tipurile de fasole
- Ceapa verde
- Curmale, smochine
- Nuci, alune de padure, migdale, arahide
- Sardine, somon
- Seminte susan, seminte in
- Apa minerala
- Daca vrei, totusi, lactate, alege lactatele fermentate: iaurt, chefir, sana, branza care nu e dulce
- Iar daca ti-e pofta de lapte si vrei calciu, ai super variante: lapte de ovaz, de migdale, de canepa (contine mai mult calciu decat laptele de vaca!), de soia, de orez.
De cat calciu are nevoie copilul meu?
- 1-3 ani: 500 mg/zi
- 4-8 ani: 700 mg/zi
- 9-13 ani: 1000-1300 mg/zi
- 14-18 ani: 1300 mg/zi
Atentie la cat de inteligent e corpul uman!
Cand introduci prea mult calciu prin alimentatie, intestinele absorb mai putin si rinichii elimina mai mult calciu.
Atunci cand, dimpotriva, nu prea mananci alimente bogate in calciu, intestinele se mobilizeaza si absorb, brusc, mult mai eficient calciul din alimente, oricat de putin ar fi, iar rinichii nu il mai elimina.