Jocuri în aer liber
Ne aflăm în plină vacanță, cea la care ne-a fugit gândul și după care am tânjit un an întreg. Este vremea relaxării pe plaje sau în drumeții la munte, în mijlocul naturii, este perioada de care niciodată nu ne plictisim. Însă, chiar și în vacanțe, tot părinți rămânem și trebuie să facem cumva să ne asigurăm că și cei mici se distrează la fel de bine. Este ocazia ideală să-i ajutăm să facă noi „achiziții” și să evolueze, pentru că vara este și sezonul progreselor, nu doar al vacanțelor. Jucați-vă împreună, descoperiți lucruri noi, petreceți timp de calitate!
Primul pas
Piciul se pregăteşte să facă primul pas? Ei bine, vacanţa este un moment excelent ca să-l ajuţi să se deplaseze pe propriile picioruşe, să exerseze până ce devine tot mai...copăcel.
Lăsați-l desculţ
Plaja este locul ideal pentru a-l lăsa să frământe nisipul cu picioarele goale. La început, probabil că îi va fi greu să își păstreze echilibrul pe acest teren moale şi nesigur, dar creierul său va prelucra noile informaţii foarte repede şi se va adapta rapid la statul bine pe piciorușe. Lăsați-l să meargă cu tălpile goale pe suprafețe cât mai diverse: iarbă, gresie, piscină de cauciuc. Sunt lecții prin care începe să cunoască mediul înconjurător. Bineînțeles, permanent supravegheat!
Cântaţi şi recitaţi
Iată un moment excelent pentru dezvoltarea limbajului, odată cu ce intră în contact cu medii complet noi. Mai mult, nu pierdeți ocazia de a cânta împreună și de a recita poezii haioase, potrivite vârstei prichindelului. În plus, orice cuvinte pot fi puse pe muzică, orice noțiune poate fi „cântată”...improvizați! J
Gimnastică în apă
Chiar dacă nu știe încă să înoate, celui mic sigur îi place să se bălăcească. Speculează acest lucru și antrenează-l în activități care îl vor ajuta să își fortifice organismul și să-și dezvolte motricitatea. Iar dacă mergeți la mare sau într-un resort în afara țării, acesta poate fi momentul pentru primele lecții de înot: „predate” de mami sau tati sau chiar de un instructor.
Jocuri cu mingea
Alternează jocul cu o minge mare cu unul cu o minge mică, la fel și mediul: în apă sau pe uscat. Copilul va învăța să se descurce în situații diferite, să se adapteze condițiilor diferite, să-și dezvolte motricitatea și să dobândească siguranță în mișcări. Nu uitați să îi premiați reușitele!
Urmărește paşii!
Dezvoltă-i atenția și capacitatea de recunoaștere arătându-i cum lasă tălpile picioarelor urme pe nisipul ud de la malul mării și cum valurile le șterg. Învață-l să compare mărimile urmelor mari cu cele mici.
Învaţă-l să aibă răbdare
În drumețiile pe munte luați la voi un binoclu. Arată-i păsările și cuiburile lor, insectele și plantele. Explică-i că, pentru a observa fiecare mișcare, va trebui să stea la pândă, să aștepte. Este un timp câștigat, nu pierdut!
Ochește și țintește
Aveți nevoie de pistoale cu apă și obiecte de culori diferite. În acest fel veți putea... împușca doi iepuri dintr-o lovitură. Pe de o parte, cel mic va învăța culorile, iar pe de altă parte, îi vei stimula concentrarea.
Construiți castele de nisip
Acesta este mai mult decât un joc, dovadă că și nouă, adulților, ne place. Încurajându-l să construiască, îi stimulați imaginația. Dacă un val vine și vă strică toată munca, o veți lua de la capăt și, în acest fel, copilul va învăța ce este perseverența.
Ghicește sunetele!
Cu ajutorul unui pahar din plastic, unul din sticlă și unul din metal, creează sunete specifice fiecăruia. Pune-l pe cel mic să facă același lucru. Cere-i să-și acopere ochii și să ghicească obiectul cu care scoți sunete, apoi inversați rolurile.
Distracție de... vreme rea
Nici măcar o zi mohorâtă, în care nu se poate ieși în natură, nu poate fi una pierdută, pentru că și în cameră se găsește ceva de făcut. De exemplu, o cursă cu obstacole, în care acestea sunt reprezentate de troller, perne sau jucării. Sau, dacă este mai mărișor, puteți iniția un joc al rimelor. Tu spui un cuvânt, iar el va trebui să găsească unul care să rimeze. Te vei distra pe cinste pentru că vei auzi, cel mai probabil, și cuvinte care nu există!