MUCUS. MUCIȘORI. SĂNĂTATE.

Eu am ajuns cu fetița mea la operație de polipi, pentru că avea permanent mucișori, permanent un mucus care îi îngreuna respirația, nu o lăsa să doarmă, îi dădea dureri de cap și nu am reușit să echilibrez situația cu nicio altă metodă mai blândă, mai holistică, mai naturistă.


M-am întrebat multă vreme ce e cu mucii ăștia și mi-aș fi dorit să găsesc un ghid care să mă ajute să înțeleg mai bine ce se întâmplă în năsucul ei și să mă port mai bine cu năsucul ei. De aceea, am creat pentru tine acest articol, ca să îți fie ușor să identifici ce reprezintă „aia din batistă”.


Ce e aia mucus?


O secreție aproasă și alunecoasă care se regăsește pe pereții membranelor, denumite și „mucoase”, din organismul uman.


Ce rost are?


Mucusul servește la protecția celulelor epiteliale din sistemul:


  • Respirator
  • Gastrointestinal
  • Urinar
  • Genital
  • Vizual
  • Auditiv


Mucusul protejează împotriva agenților infecțioși precum bacterii, fungi, virusuri.


Ce conține mucusul?


Apă, zaharuri, proteine, anticorpi și enzime.


Un adult produce zilnic între 1 litru și 1.5 litru de mucus, fără să depună vreun efort, fără să fie conștient de asta.


Iată principalele 3 funcții ale mucusului:


1. Protecție


Mucusul umezește, hidratează, apără mucoasele de uscăciune. Fără mucus, membranele ar crăpa, s-ar rupe.


În plus, un țesut căptușit cu mucus devine impermeabil, impenetrabil pentru patogeni.


Aerul care intră în nas e umezit, încălzit de mucus și, astfel, devine mai ușor de respirat. De asemenea, perișorii din nas sunt hrăniți de mucus, devenind astfel capabili să îndepărteze orice particulă străină care ar putea intra în nas, când respirăm.


2. Barieră


Când, din greșeală, intră particule de polen sau de praf, mucusul le capturează și nu le permite să ajungă în plămâni. Acționează ca o bandă de aia lipicioasă de prins muște.


3. Imunitate


Mucusul conține anticorpi și enzime care identifică orice agent nesănătos care ar putea amenința sănătatea organismului. Imediat după ce le identifică, le distrug sau le elimină.


Are mucusul vreo treabă cu alergiile?


Da! În timpul unei reacții alergice (la polen, de exemplu sau la ambrozie), celulele produc histamină, care atrage după ea strănutul, mâncărime de nas și nas care curge.


Laptele generează adesea producția de mucus în exces. Se declanșează o rinită (gustatory rhinitis), nasul curge brusc, ca atunci când mănânci ardei iute. În laptele dulce există o proteină care generează exact același tip de răspuns.


De ce are atâtea culori?


De obicei, mucusul e transparent. Dar, tocmai pentru că am văzut multe tipuri de mucus în experiența mea cu bebelușii, m-am gândit că un ghid al culorilor v-ar putea fi de mare folos, ar putea să vă ajute să preveniți boli, să interveniți la timp și așa cum trebuie din prima.


Așadar:


Transparent


Mucusul e format majoritar din apă, de unde și aspectul translucid. De exemplu, mucusul din nas e transparent, el curge înspre gât și ajunge în stomac, unde e dizolvat de sucurile gastrice.


Alb


Când mucusul din nas capătă culoarea albă e un semn de congestie. Inflamarea țesutului nazal împiedică formarea mucusului, el își pierde umiditatea și devine mai vâscos, albicios. Așadar, când vezi mucus alb, fii atentă la o infecție nazală sau o răceală.


Galben


Mucusul care a devenit galben și mai gros e semn că infecția nazală progresează. Dacă la început, nasul curgea cu mucișori apoși, transparenți, când devin galbeni e clar ca sistemul imunitar a depistat infecția și a trimis celule specializate să restabilească echilibrul, homeostazia.


Verde


Mucusul verde e semn că sistemul imunitar e în toiul unei bătălii serioase. Neutrofilele sunt celule care luptă împotriva infecțiilor. Ele conțin niște proteine specifice care au culoarea verde. Cu cât se mobilizează mai multe celule albe, luptătoare, cu atât mucusul devine mai verde. Dacă simptomele nu se ameliorează după 12 zile, mergeți neapărat la un consult medical.


Roz sau roșu


Când vezi o astfel de culoare, mucusul conține sânge. De obicei, cauza este o rupere, o rănire a țesutului nazal, ca urmare a unui aer prea uscat, prea cald, ca urmare a unei iritații sau acțiuni mecanice, de genul un degețel cu unghiuța netăiată care a fost băgat în nas. Uneori, chiar și suflatul mai temeinic al nasului poate provoca sângerare. Doar când episoadele acestea se repetă frecvent, ia în considerare să mergi la medic cu copilul.


Maro


Mucusul de culoare maro indică o acumulare de toxine în gâtul copilașului. Cauzele pot fi


  • Stă frecvent într-un mediu în care părinții fumează, astfel că acumulează nicotină în mucus
  • Praful și poluarea mai pot da culoarea maro
  • Un reflux gastroesofagian, care aduce resturi de mâncare înapoi în gât
  • Sânge digerat, dacă bebelușul a supt dintr-un sân rănit, de exemplu


Negru sau gri


Cauzele posibile sunt


  • Praf
  • Pământ, noroi, copiii mănâncă adesea nămol, pământ de flori
  • A inhalat fum de afară, de la un foc sau de la o sobă
  • Infecție cu o ciupercă, mucromicoza este o infecție potențial severă, invazivă și frecvent fatală, deci e de mers la doctor imediat


Deși nu e tocmai politicos să te uiți în batistă după ce sufli nasul, te sfătuiesc să faci asta regulat cu copilul tău. Corpul ne dă permanent semne despre ce se întâmplă în interior, iar mucusul este un prieten de nădejde în acest sens.


Cum să scapi de mucus?


Nu trebuie să scapi. Ci să identifici cauzele care favorizează producerea lui în exces și să lucrezi cu blândețe cu ele.


Poți încerca:


  • Să folosești un umidificator cu aer rece
  • Să bei mai multă apă sau lichide calde
  • Să transformi dușul într-un fel de saună, aburul ajută la curățarea, la eliberarea căilor nazale
  • Introdu în dietă usturoi, lămâie, ghimbir
  • Fă gargară cu apă sărată sau fă spălături nazale cu apă salină (neti pot)
  • Inhalează vapori de ulei esențial de eucalipt
  • Stai cu capul mai sus decât restul corpului atunci când dormi


Sănătate!


Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului