Remedii contra colicilor

Bebelușul plânge de-ți rupe inima, se înroșește, își freacă piciorușele, refuză să mănânce și este evident că are dureri. Chinul acesta poate dura minute sau ore în șir și pare că nimic nu l-ar putea consola. Așa arată un episod tipic de colici, cu care se confruntă aproape 40% dintre bebeluși, ce apare, în general, în jurul celei de-a șasea săptămâni de viață și care dispare complet la vârste cuprinse între trei și șase luni. Colicii nu reprezintă o boală, ci doar un proces de adaptare a sistemului digestiv la noua modalitate de alimentație, care se manifestă prin acumulări de gaze la nivelul tractului intestinal. Situația se amplifică și odată cu aerul înghițit de cel mic în timpul alăptării.


De obicei, colicile sunt recunoscute după regula cifrei trei. Ce înseamnă asta? Înseamnă că bebelușul plânge cel puțin trei ore pe zi, minim trei zile pe săptămână, într-un interval de cel puțin trei săptămâni. Crizele pot apărea în orice moment al zilei, dar s-a observat că sunt mai intense după-amiaza și, mai ales, seara.


Laptele mamei nu poate fi făcut răspunzător pentru colici, însă alimentația ei, da. Dacă mama consumă alimente care balonează, efectul lor va fi transportat de lapte și va ajunge la bebeluș, care va avea și el gaze. Așadar, prima măsură care poate fi luată în vederea prevenirii colicilor este eliminarea din dieta mamei a unor alimente precum fasolea, cartofii, mazărea, varza, conopida, porumbul, ceapa și băuturile carbogazoase. Ceaiul din amestec de fenicul, anason și chimen este excelent pentru creșterea secreției de lapte, și, în același timp, înlesnește digestia, ceea ce-l face un ajutor neprețuit pentru proaspetele mămici.


Iar contra colicilor bebelușului, putem apela fără ezitare la câteva infuzii magice:


Ceaiul de fenicul: se prepară dintr-o jumătate de linguriță de plantă la o cană (250 ml) de apă fierbinte, din care i se vor administra bebelușului 3-4 lingurițe pe zi; ceaiul trebuie să fie călduț. Efectul său este sedativ și antispastic.


Ceaiul de fructe de chimion: la o cană de apă clocotită se adaugă o linguriță de fructe de chimion; bebelușul poate primi până la șase linguri pe zi din acest ceai.


Ceaiul de roiniță: se folosește un pliculeț de ceai la o cană de apă clocotită; bebelușul poate primi 10-20 ml de infuzie, de 1-2 ori pe zi.


Ceaiul de anason: pentru bebeluși se prepară o infuzie foarte slabă, la 100 ml de apă fierbinte adăugându-se doar un vârf de linguriță de fructe de anason; micuțul poate primi trei lingurițe de ceai pe zi.


Alte trucuri anti colici


  • Pentru ca nou-născutul să fie cât de cât protejat împotriva colicilor, este de preferat ca în timpul alăptării să nu stea la orizontală, ci în poziție înclinată sau chiar aproape verticală, dacă este posibil. Astfel, aerul înghițit odată cu laptele poate ieși cu ușurință din stomăcel.
  • Un prosop mic din bumbac, încălzit cu ajutorul fierului de călcat și pus pe burtica bebelușului poate face minuni. Micuțul va fi așezat pe burtică timp de câteva minute, neapărat sub supravegherea atentă a părinților.
  • Masajul cu palma pe burtică, în jurul ombilicului, în sens invers acelor de ceasornic, poate calma colicile. Poți folosi Uleiul de corp pentru bebeluși Cien Baby. Formula acestuia conține extract de mușețel organic și ulei de migdale. Masajul se efectuează între mesele bebelușului.
  • Și gimnastica este eficientă în cazul colicilor. Se efectuează la o oră după masă. Bebelușul este întins pe pat și, cu blândețe, i se flexează câte un picior, apoi amândouă deodată, aducând genunchii la piept și menținând poziția câteva secunde. Mișcările se pot repeta de câteva ori.
  • Gazele vor fi eliminate mai ușor dacă bebelușul va fi așezat pe pat, pe burtică, având genunchii strânși sub el și capul într-o parte. Sub supraveghere, desigur.
  • Îmbrățișarea maternă este un calmant redutabil. Pune-l pe bebeluș, cu burtica goală, pe pieptul tău. Înveliți-vă cu o pătură și plimbați-vă prin casă. Căldura mamei, bătăile inimii ei și mirosul de lapte l-ar putea liniști în doar un sfert de oră. Magic, nu-i așa?
  • Unii bebeluși se calmează atunci când aud zgomote ritmice, cum sunt cele făcute de aspirator, mașina de spălat sau foen. Alții adoră zgomotul făcut de motorul mașinii, așa că o scurtă plimbare l-ar putea liniști. Nu-ți rămâne decât să descoperi care motor... funcționează pentru el!

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului