Operațiunea „schimbatul scutecului”

Ai zice că nu e mare lucru sa schimbi un scutec. Dacă îi întrebăm pe tătici, s-ar putea să ne contrazică până-n pânzele albe. Lăsând gluma la o parte, această operațiune este simplă numai în aparență, pentru că are și ea dichisul ei. Însă, ca de obicei, tehnica se perfecționează prin practică și cu ajutorul a câteva trucuri.


Pregătiri


Înainte de orice, primul pas este pregătirea celor necesare, astfel încât să fie la îndemână: prosop, servețele umede, cremă pentru bebeluși, scutec etc. Operațiunea devine cu mult mai complicată dacă îl așezi pe micuț pe masa de schimbat şi abia apoi să începi să cauți lucrurile de care ai nevoie. Bebe abia a venit pe lume? Pentru nou-născuți, alegerea ideală vine cu scutecele Lupilu, mărimea 1. Acestea au benzi laterale flexibile care asigură o așezare potrivită chiar și pentru cei mai mici bebeluși. Sunt prietenoase cu pielea și o pot păstra uscată până la 8 ore. Interiorul este prevăzut cu granule care absorb și rețin lichidul, dar și cu un strat poros de tip fagure, care ajută la absorbția umezelii și a scaunelor moi. În plus, sunt prevăzute cu indicator de umezeală care te anunță când este timpul să schimbi scutecul. În funcție de ritmul de dezvoltare al copilului, se trece apoi la scutecele Mini (mărimea 2). Urmează Midi (mărimea 3), Maxi (mărimea 4), Junior (mărimea 5), XL (mărimea 6) – toate acestea păstrează pielea uscată până la 12 ore, datorită unui strat suplimentar ce rămâne uscat și menține lichidul în interiorul scutecului. Un ajutor la care poți apela cu ușurință cine și din partea scutecelor-chiloțel Junior (mărimea 5), care sunt foarte flexibile și se schimbă cât ai zice „bebe”.


Tehnica de lucru


Pentru orice eventualitate, pune sub năzdrăvan un prosop curat și absorbant. Este posibil să fie atât de bucuros că îl schimbi, încât să-și exprime încântarea printr-un... pipi.


Primul pas este să îi rulezi cămășuța, bluza sau body-ul cu ambele mâini, până la talie. Dezlipeşte apoi „ariciul” scutecului. Dacă cel mic este foarte vioi și se mişcă mult, ai mare grijă să nu i se lipească de piele. Cu o mână îi vei ţine ambele picioruşe, iar cu cealaltă vei îndepărta „murdăria” cu mişcări de ştergere, folosind partea curată a scutecului care urmează a fi schimbat.


Urmează operațiunea „spălarea”, la care vei folosi un săpun lichid fără parfum și fără parabeni, special creat pentru pielea sensibilă și fină a celor mici, și o mănușă curată sau o bucată de țesătură fină din bumbac 100% (pe care o vei folosi numai pentru la toaletarea acestei zone). Săpunește ambele fețe ale mănușii/țesăturii și folosește-le alternativ. Toaleta se face începând din partea mai curată (burtica), continuând spre cea murdară. La fetițe, curățarea se face dinspre vulvă spre fese, pentru a evita riscul translatării germenilor din materia fecală către zona genitală. Acordă o atenție deosebită pliurilor vulvare.


Bine de știut: Dacă „evenimentul” te surprinde oriunde altundeva decât acasă și nu dispui de apă și săpun lichid, poți folosi șervețelele umede pentru bebeluși Lupilu. Sunt foarte moi și rezistente la rupere. Datorită impregnării cu loțiune specială cu bio-lipide și panthenol, acestea curăță delicat pielea și o protejează împotriva uscării.


După ce ai spălat bine pielea bebeluşului, șterge cu un prosop moale, după aceleași reguli ca toaletarea. Este important ca pielea să nu rămână umedă. Nu freca (pielea este foarte sensibilă!) ci tamponează cu mişcări blânde, având grijă să nu uiţi pliurile, pentru că în aceste locuri umiditatea rămasă produce frecvent „maceraţii”.


Pentru aplicarea noului scutec, se reia procedura prin care bebe este ridicat ușor, cu o mână, de ambele piciorușe. Cu cealaltă mână vei strecura scutecul nou sub funduleț. Piciorușele revin la sol, iar partea din față a scutecului vine printre ele, peste burtică. Se aplica apoi ariciul, lateral, având grijă să nu fie prea legat prea strâns, ca cel mic să aibă confortul optim. Operațiunea este încheiată, iar cămășuța, bluza sau body-ul revin la locul lor dacă bebe rămâne cu aceleași hăinuțe.


ATENȚIE!


Urina îi poate irita fesele foarte ușor, de aceea este bine ca, preventiv, să aplici o cremă special concepută pentru astfel de neplăceri, în vederea formării unui ecran protector între piele şi scutec. Îți recomandăm să încerci Crema pentru față și corp contra iritațiilor de la Cien Baby.

Dacă iritaţia persistă, cere sfatul pediatrului.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului