Ce îți spun sânii tăi în sarcină și alăptare III

Știi pentru ce au femeile sfârcuri? Da, în ciuda a ce cred cei mai mulți bărbați, nu, sfârcurile nu sunt pentru ei sau, ba da, sunt, dar doar cât bărbații sunt bebeluși. Sfârcurile au apărut ca să servească pentru alăptare. După ce am devenit consultant în alăptare, am auzit frecvent prieteni sau chiar părinți, întrebându-mă, uimiți:


„Serios? Trebuie să ne învețe cineva să îi băgăm sânul în gură copilului?”


Da. Pentru că foarte multe femei se plâng că alăptatul doare sau că bebelușul, deși e pus la sân frecvent, nu suge, nu crește în greutate, nu mănâncă. Iată ce ți se poate întâmpla când alăptezi:


Am vorbit cu mii de femei, poate chiar zeci de mii, în anii aceștia petrecuți în slujba părinților și pot să scriu cărți despre câte frici ne bântuie sufletele și mințile din clipa în care devenim Dumnezei. Am mai spus că, să crești copii înseamnă, de fapt, să devii Dumnezeu-pentru-copilul-tău, cel puțin o perioadă, până se face el mai mare și, dacă n-ai făcut treabă bună, va căuta alți Dumnezei în afară de tine. De aceea fac tot ce fac, ca să îi ajut pe oameni să devină părinți mereu mai buni, informându-se corect și, mai ales, scăpând de fricile majore.


Dacă ești mamă, șansa să fi auzit până acum replici de genul celor pe care le voi scrie în continuare este foarte foarte mare:


  • Ah, nu puteți alăpta, nu aveți sfârcuri bune!
  • Cu sfârcurile astea, nu are de ce să apuce, doamnă!
  • Nu vedeți că n-au ieșit sfârcurile, n-aveți șansă decât cu mamelon de silicon!
  • N-aveți sfârcuri. Punct. La revedere!


Ce se întâmplă după ce începi să alăptezi?


1. Sfârcurile pot deveni dureroase.


„Da, alăptarea doare!”, mi-a zis o doamnă care voia să renunțe la sân și să îl treacă pe bebeluș pe lapte praf. Și, da, avea dreptate! Poți ajunge să simți nu doar durere, ci să faci răni mari pe sfârc, sa curgă sânge, să plângi în timp ce copilașul suge. Toate astea sunt din cauză că nu te-a învățat sau nu te-a ajutat nimeni să atașezi corect copilul la sân.


Semnele după care să te ghidezi pentru o poziție corectă sunt:


  • Nasul și gurița sunt pe aceeași linie.
  • Copilașul are gurița larg-deschisă, ca gura căscată a unui pește.
  • Copilul a prins cu gurița cât mai mult din areolă, nu suge doar sfârcul.
  • Copilul are mai mult din partea inferioară a sânului în gură decât din partea de deasupra a sânului.


2. Sfârcurile sunt mult mai sensibile decât au fost vreodată.


Normal. Hormonii implicați în alăptare pot genera senzația că nu suporți să îți atingă ceva sau cineva sfârcurile. Prolactina este un hormon al cărui nivel crește atunci când bebelușul suge, iar oxitocina este hormonul care face ca laptele să curgă din sâni. Stimularea constantă, frecventă, pe durate lungi, mai ales în primele zile sausăptămâni de viață desigur că agravează sensibilitatea pe care, oricum, femeile o au în zona sânilor, a mamelonului. Cu timpul, însă, se ameliorează și alăptarea rămâne doar o imensă plăcere.


3. Poți să dezvolți un blister.


Un fel de coș pe mamelon. O umflătură mică, albă, care doare tare. Apare atunci când o bucățică de piele crește fix peste un duct, un canal, prin care curge laptele. Ce se întâmplă în cazul acesta? Desigur, laptele se strânge sub piele și asta provoacă durere, prin presiunea pe care o pune pe mamelon. De obicei, se sparge singur, atunci când suge bebelușul sau după ce faci o baie mai prelungă.


4. Poți să faci candida și la sâni!


Am vindecat câteva cazuri de candida, unele chiar grave, care generau mâncărime, durere, usturime, senzație că te arde, răni sângerânde. Da, știu că până acum credeai ca această candida afectează doar vaginal, dar, iată, surpriză, poate acționa și la nivel bucal și la nivelul mameloanelor. Atenție! Chiar și în gurița bebelușului! Am avut cazuri de copii care nu mai voiau să sugă din cauza rănilor și a disconfortului din gură, provocate de candida. Favorizezi această infecție atunci când păstrezi un mediu umed și am văzut multe mame care poartă permanent comprese pe sâni, ca să nu le curgă laptele în sutien sau pe bluze. Umiditatea înseamnă cel mai bun mediu pentru ciuperci și bacterii, așa că stai cu sânii goi prin casă ori de câte ori ai ocazia. Desigur, în caz de candida, e musai să soliciți sprijinul unui consilier în alăptare, astfel încât să poți continua să alăptezi, chiar dacă administrezi remedii împotriva unei infecții cu ciuperci (fungi).


5. Da, poți să vezi sânge!


În timp ce alăptezi, mai ales la început, șansa să apară răni pe mameloane e foarte mare, din cauza unei atașări incorecte a bebelușului la sân. Acesta cred că e și principalul motiv care le împiedică pe 85% dintre românce să NU alăpteze: durerea.


Alte motive care să genereze răni și sângerare sunt:


  • O pompă de muls care nu e potrivită pentru sânii tăi și care agresează mamelonul în timpul sucțiunii: dacă doare când te mulgi, înseamnă că pompa nu e bună pentru tine.
  • Suprasolicitarea sânilor, un supt prelungit: în categoria asta intră bebelușii despre care mamele îmi spun în consultații că stau la sân toată ziua, ore în șir.


Dacă ai răni, vorbește imediat cu un consultant; aplică lanolină pură non-alergenă; și lasă sânii la aer cât mai mult, măcar în timpul nopților, până observi ameliorarea.


6. Mi s-au lăsat sânii, o să îi mai am vreodată la fel?


Sânii tăi alăptează! Cea mai importantă misiune pe care o aveau pe viața asta, cea mai importantă misiune pe care o aveai față de nou-născutul tău. Ce trebuie să știi e că există femei care NU alăptează și care au sânii lăsați, căzuți și femei care alăptează 3-4 ani și au sânii ca ai fecioarelor. Elasticitatea pielii, colagenul, genetica sunt factori mult mai puternici în a determina forma și aspectul sânilor tăi de-a lungul vieții decât faptul că alăptezi sau nu.


7. CEL MAI IMPORTANT ASPECT = poți să alăptezi indiferent ce mameloane ai!


Am auzit des și foarte des povești din maternitate unde li se spune mamelor că nu pot alăpta pentru că nu au mameloanele formate. Există situații în care mamelonul nu iese din areola, e plat sau chiar în interiorul sânului, dar asta nu înseamnă că ești condamnată la eșec. Înseamnă că va fi un pic mai greu la început, că va fi mult mai ușor dacă ceri sprijinul unui om ca mine, consultant în lactație și că, da, poate fi imposibil să alăptezi dacă nu faci nimic astfel încât să îi ușurezi copilului tău atașarea pentru alăptare.


Ce poți să faci între timp:


  • Să mulgi cu pompa, sucțiunea scoate mamelonul, îl provoacă.
  • Nu sunt de acord cu mameloanele de silicon, pentru că asta, da, îl ajută pe bebeluș pe moment, dar, pe termen mediu și lung, scade lactația și bebelușul nu mai acceptă sânul fără protecția din silicon. Dacă, totuși, apelezi la această metodă în maternitate, până chemi acasă un consultant, folosește mameloanele cele mai mari, nu cele mai mici, cum vă e recomandat de cele mai multe ori. Bebelușul trebuie să se obișnuiască să mențină gurița larg deschisă cât e la sân, un mamelon de mărime S, mic, îl va ajuta să țină buzele țuguiate, adică fix cum NU vrem.


Aici se încheie seria mea de articole despre sâni și mameloane, cu speranța că te-ai împrietenit și că ți-ai cunoscut corpul mai bine. Nu uita să cauți sprijin oricând te îngrijorează ceva și să nu te oprești din căutare până nu găsești omul care să îți dea încredere, informație argumentată și putere să continui.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului